Ga naar de inhoud

Voel jij soms ook de nood om uit je bubbel te komen en in gesprek te gaan met mensen met een andere kijk op de samenleving? Wij geloven dat zulke (één-op-één) gesprekken ons naar naar een meer inclusieve manier van samenleven kunnen brengen. 

Daarom hebben we een praktijkgerichte toolbox ontwikkeld voor iedereen die de kunst van moeilijke gesprekken met medeburgers in de openbare ruimte wil ervaren. Laat je hieronder inspireren.

Hoe begin je er zelf aan?

Wat wil je precies doen? Wat voelt goed en veilig voor jou?

Download onze flowchart en vind alle antwoorden en inspiratie die je nodig hebt.

  • Als afbeelding, om online te bekijken
  • Als pdf, om op vier A4’s thuis af te printen.
Welke creatieve tools kun je gebruiken om op straat een spontaan gesprek te beginnen?

Download onze lijst met tools voor gesprekken in de publieke ruimte of deur aan deur.

Hoe voer je een respectvol en boeiend gesprek?

Download onze uitgangspunten en tips voor de kunst van de dialoog.


Hoe ging Door to Door in 2020-2022?

Door to Door begon in de zomer van 2020 als een (artistiek) onderzoeksproject van Hart boven Hard en kunstenaarsplatform State of the Arts. Het vertrok uit de bezorgdheid van een groep van 12 kunstenaars en andere burgers over de polarisatie van Vlaanderen. Gedurende twee jaar hebben we artistieke tools en gespreksstrategieën ontwikkeld, door ze in verschillende contexten en met verschillende partners uit te testen. 

We trokken door Vlaanderen en hielden in tien Vlaamse steden en dorpen dialoogweekends. We knoopten er gesprekken aan met voorbijgangers in de openbare ruimte en aan hun deur. Telkens werkten we samen met andere lokale organisaties, culturele instellingen en vrijwilligers.

In Kortrijk, Brussel en Roeselare deden we ook ‘Vraagstraat’ (‘StreetQuest’), een burenproject van een week lang in enkele straten. Elke dag kregen alle inwoners een andere ja-nee-vraag over hun relatie tot hun buren in de brievenbus. Die konden ze beantwoorden door aan hun raam of balkon een groene vlag (‘ja’) of een rode vlag (‘nee’) te hangen, zichtbaar voor alle andere buren. 

Hopelijk inspireren we je om ook op straat te gaan!

Wil je graag een visueel overzicht van onze avontuurlijke reis?

Download deze kaart als afbeelding of als pdf (om thuis af te printen).

Contact

Wil je meer informatie of heb je nood aan hulp en tips bij je brainstorm over je eigen project?

Mail naar doortodoor@protonmail.com