Ga naar de inhoud

Bekijk de meest recente Alternatieve Septemberverklaring van Hart boven Hard, of lees onze eerdere visieteksten onderaan.

Alternatieve Septemberverklaring 2023

Naar jaarlijkse traditie maken we met Hart boven Hard een Alternatieve Septemberverklaring. We geloven dat het Vlaamse beleid anders moet en willen tonen hoe. Dit sluit naadloos aan op onze nieuwe campagne: Het Groot Verzet. Met Het Groot Verzet verbindt Hart boven Hard organisaties en burgers die zich zorgen maken over de opkomst van extreemrechtse gedachten en beleidsmaatregelen. Extreemrechts is nog geen deel van de Vlaamse regering, maar heeft zeker al invloed op de huidige beleidsmaatregelen. De ministers gaan te vaak mee in het wij-zij-denken en de illusie van schaarste, waardoor een solidair en duurzaam beleid onmogelijk blijft.

Dit jaar werd de Alternatieve Septemberverklaring geschreven door Anna Borodikhina in de vorm van een scandeergedicht. Anna is een spoken word performance artieste en theatermaker. Haar maatschappijkritische teksten konden al vele prijzen kapen, van Violencia, de Bijou prijs tot het Antwerpse Poetry Slam kampioenschap. Ook werd ze door VRT NXT gevraagd als inspirerende spreker en heeft ze over heel Vlaanderen workshops. Anna reflecteerde voor de Alternatieve Septemberverklaring wat volgens haar nodig is voor een beter beleid. Eerder gaf ze ook al een workshop hierrond op een samenkomst van Hart boven Hard.

Wil jij Het Groot Verzet steunen?
Film jezelf dan terwijl je het refrein mee zegt (tekst hieronder) en stuur dit naar info@hetgrootverzet.org of post het zelf met #hetgrootverzet.
Wij maken later een montage met alle extra stemmen.

Dit is Het Groot Verzet, hier verzetten wij ons groot.
Niemand houdt ons klein, niemand maakt ons monddood.
Hart boven hard en we vechten voor ons recht.
We strijden voor gelijkheid, we verslaan extreemrechts.

Meer van dit? Goed, want dit is nog maar de start! Op 29 september 2024, bijna exact over een jaar, organiseren we een grote parade. Dit kon bijna niet symbolischer: de eerste parade van Hart boven Hard, die duizenden mensen op de been bracht, is dan exact tien jaar geleden. Maar ook valt deze datum tussen de twee verkiezingen in en zal een duidelijk teken van verzet tegen extreemrechts meer dan nodig zijn. Bedoeling is om naar deze parade op te bouwen met andere acties. Het gedicht van Anna zal dus zeker nog gescandeerd worden.

Eerdere septemberverklaringen