Ga naar de inhoud

In verschillende steden voerde Hart boven Hard, samen met vele andere organisaties, actie tegen de racistische complottheorieën van Filip Dewinter.

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter is momenteel bezig aan een tour door Vlaanderen. In verschillende steden stelt hij zijn nieuwe boek Omvolking voor. 

Deze titel baseert zich op een racistische samenzweringstheorie die aan de basis lag van de holocaust. Dewinter propageert een theorie van witte supremacisten die beweert dat het eigen volk met haar cultuur ten onder dreigt te gaan en wordt vervangen door immigranten. Dit is een oproep tot haat, ontmenselijking en geweld en dit hoort niet thuis in een democratische samenleving.

Dit konden wij met Hart boven Hard niet zomaar laten gebeuren. In verschillende steden organiseerden wij mee protestacties. We riepen op tot verbinding in plaats van haat, en lieten weten dat er geen ruimte is voor racisme in onze steden.

In Kessel-Lo werd Dewinter uitgenodigd in een sociale woonwijk waar veel migranten wonen. Door hier aanwezig te zijn en antiracistische slogans te roepen, konden we de buurtbewoners een hart onder de riem steken. Zodra de buren door hadden dat wij geen aanhangers waren van het Vlaams Belang, maar dat we juist antiracisten waren, kwamen ze naar buiten met muntthee en omhelsden ze ons. 

In Antwerpen kwamen we, ondanks de korte voorbereiding, met zo’n honderd mensen en organisaties samen op de Graanmarkt. Er werd soep voorzien, er waren speeches en we zongen samen de Bella Ciao. De boodschap was duidelijk: racistische complottheorieën verdienen geen plaats aan een universiteit!

In Gent werd een grote actie op poten gezet met heel wat studentenorganisaties, vakbonden en middenveldorganisaties. Maar liefst 800 mensen liepen mee in een grote antifascistische betoging. Achteraf werden er in de VIERNULVIER voor een volle zaal speeches gegeven door onder andere Bruno De Wever en holocaust-overlever Simon Gronowski.
Lees hier de open brief van de Gentse academici, studenten en middenveldorganisaties.

Extreemrechts gedachtegoed mag nooit genormaliseerd worden in onze samenleving. En wij zullen op straat blijven komen om een weerwoord te bieden aan racistische en haatdragende theorieën. No parasán!

(foto-credit: Karina Brys en Pascal Meyvaert)