Ga naar de inhoud
Datum 11 mei 2023
Tijdstip 20:00
Locatie Martelarenlaan 8, Leuven, België
Organisatie Nationaal

Rana Plaza

Tien jaar geleden kwamen in Bangladesh 1134 kledingarbeiders om het leven toen hun fabrieksgebouw instortte. De arbeiders werden door de bazen verplicht om verder in de fabriek te blijven werken ook al was er al regelmatig gewaarschuwd dat het gebouw zeer onveilig was en op instorten stond. De winst ging voor op de waarde van het leven van zoveel arbeiders. Een schande!

Qatar

Bij de bouw van de stadions en de andere infrastructuur voor het WK Voetbal kwamen duizenden buitenlandse arbeiders om het leven. Het aantal doden werd niet precies geteld … alsof de levens van arbeiders niet tellen. De arbeidsomstandigheden waren dikwijls abominabel, er waren nauwelijks arbeidsinspecteurs en de arbeiders mochten geen vakbonden oprichten om hun rechten te verdedigen. Een schande!

Borealis

Chemiereus Borealis, een multinational die in 2021 1,4 miljard winst boekte, bouwt een nieuwe plasticfabriek in Kallo, in de Antwerpse haven. Eind juli 2022 worden dan op de werf bij Borealis 55 mogelijke slachtoffers van mensenhandel ontdekt, een aantal dat al snel oploopt tot 174. Schaamteloze uitbuiting is hun deel. Moderne slaven in welvarend Europa. Een schande!

WSM komt op voor het recht op waardig werk en op sociale bescherming wereldwijd als beste garantie tegen armoede en uitsluiting. Schendingen van arbeidsrechten zijn niet alleen een probleem in landen als Bangladesh en Qatar, maar gebeuren ook in België. Voor deze debatavond slaan ze de handen in elkaar met ACV Puls en Hart boven Hard Leuven.

Samen met Jan Buelens, advocaat bij Progress Lawyers Network en professor arbeidsrecht UA/ULB, Sarah Ceustermans, actief bij WSM en Schone Kleren Campagne en Julie Hendrickx van ACV Puls gaan we dieper in op de problematiek en kijken we naar mogelijke oplossingen zoals een wettelijke verplichting voor ketenzorg.

Er zal uiteraard ook tijd zijn voor jullie vragen en voor suggesties over de verdere syndicale strijd.
Vooraf kijken we naar ‘Qatar aan de Schelde’, de documentaire die videohuis Docwerkers maakte over de solidariteitsacties met de gedupeerde arbeiders van Borealis.

Gelieve in te schrijven door een mailtje te sturen naar tim.jansen@wsm.be

* Voor meer informatie over de campagne voor een doeltreffende zorgplichtwet zie: https://www.hetacv.be/…/europa…/mondiaal/zorgplicht