Ga naar de inhoud
Datum 1 juli 2023
Tijdstip 10:00
Locatie Station Leuven, Martelarenplein, Leuven, België
Organisatie Nationaal

Word jij ook boos van de normalisering van extreemrechts? Wil jij mee een halt toeroepen aan het kille begrotingsbeleid ten koste van zorg en duurzaamheid? Begrijp jij ook niet waarom politici maar niet leren uit de geschiedenis? Én denk jij net als wij met nostalgie terug aan de HBH-parades van vroeger? Dan is deze Hartslag voor jou!

Samen bepalen we waar onze campagne ‘Het Groot Verzet’ naartoe moet om een wake-upcall te worden bij de (lokale) verkiezingen. Hoe? Niet door de hele dag te vergaderen, maar door meteen in actie over te gaan. Tijd voor activisme onder de zon, verzet in beweging!

VOLLEDIG GRATIS. Wel graag inschrijven zodat we genoeg broodjes kunnen voorzien.

PS: Zet je gerust op aanwezig op ons Facebook-evenement en nodig al je vrienden uit!

Planning

☀️  10.00 – 12.30:   Samen op weg naar de toekomst

De weg naar goed beleid is geplaveid met goede voornemens. Maar welke stappen zijn nodig voor échte verandering? Hoe kan Het Groot Verzet maatschappelijke uitdagingen met elkaar verbinden? We zoeken het uit, al wandelend.

!! Alle wandelingen starten aan het Station van Leuven en eindigen aan de Keizersberg !!

🦵🏿  Samen op weg naar het verzet

Waar vond het verzet in Leuven plaats tijdens WOII? Samen met gids Free Van Doorslaer, Koen Ooms en Marijke Persoone bezoeken we deze plaatsen. Onderweg praten we over het belang van de 8 mei coalitie en Het Groot Verzet tegen extreemrechtse tendensen die opnieuw veld winnen.

🦵🏽 Samen op weg naar een duurzame samenleving

De jongeren van Youth for Climate Leuven nemen je mee langs plaatsen en organisaties waar het klimaatverzet leeft. We bezoeken organisaties die bewijzen dat het anders kan en pleiten dat het anders moet. We zullen focussen op plaatsen waar klimaatjongeren zich organiseren, maar ook andere organisaties zullen de revue passeren!

🦵 Samen op weg naar betere zorg

Kom kennis maken met de werkgroep Zorg om Zorg. We wandelen van het station naar de Ruimtevaart, een vereniging waar armen het woord nemen. Daar krijgen we uitleg over hun werking én gaan we zelf aan de slag. Welke stappen zijn al gezet in ons werk rond gehandicaptenzorg en psychisch welzijn? Welke stappen willen we verder zetten? Hoe sluiten we het thema ‘zorg’ aan bij toekomstige acties van Het Groot Verzet? Jouw mening telt!

☀️ 12.30 – 13.30:  Lunch

Voor iedereen wat wils (VEGAN / GLUTENVRIJ / …)
Als je mee wil eten, gelieve vooraf in te schrijven
Neem zelf een dessert mee voor de desserttafel!

☀️ 13.30 – 14.15:  Stemming ‘Het Groot verzet’

Hoe gaan we verder met Het Groot Verzet? Jij bepaalt het mee! Naar goede traditie nemen we als Hart boven Hard samen beslissingen en staan we open voor out of the box toevoegingen!

☀️ 14.15 – 16.00: Workshops

🖼️ Meme-tafel

Hoe voeren we het verzet op sociale media? Hoe brengen we onze boodschap over op een luchtige, humoristische manier? Samen verzinnen, knippen, plakken en tekenen we absurde memes en grappige prentjes. Voorkennis over meme-cultuur is niet nodig, gevoel voor humor wel!

🎤 ‘Slam poetry als verzet’ door Anna Borodikhina

Slam poetry is de perfecte kunstvorm om maatschappelijke problemen aan te kaarten. Maar hoe begin je aan een slam gedicht? En hoe raak je het publiek? Door te spelen met ritme, rake boodschappen, woordspelingen en soms rijm maken we activistisme taalkrachtig. We gaan aan de slag met onze zorgen rond extreemrechts, pennen onze boodschappen neer en toveren die in een mum van tijd om in een prachtig gedicht dat we later op de dag gezamenlijk zullen voorbrengen.

💭 ‘Verbeeld de beweging!’ 

Samen gaan we op zoek naar een creatieve invulling van het momentum waar we met onze campagne ‘Het Groot Verzet’ naartoe willen werken. ‘Als dit moment ‘s avonds op het nieuws komt, waar willen we dat de camera op inzoomt?’ 

🔻’De rode driehoek, dat kan dynamischer!’

De (rode) driehoek is, na een lange traditie binnen onze verzetsgeschiedenis, het symbool van Het Groot Verzet. Want een krachtige beweging heeft een krachtig symbool nodig. Hoe geven we onze rode driehoek vorm de komende jaren? Hoe kan je als lokale groep met de rode driehoek aan de slag? Kom mee brainstormen en maak mee van de driehoek een inclusief, krachtig symbool! 

👏🏻 Mogelijkheid voor nieuwe spontane groepjes om zich hier te vormen!

☀️ 16.00 – 17.00: Afsluiten in stijl