Ga naar de inhoud

Op 18 december, de internationale dag voor de rechten van de migrant, boden enkele mensen zonder papieren hun diensten aan bij het woonzorgcentrum Sint-Pieter in Lochristi. Ze werden er warm onthaald door de directie, het personeel en de bewoners.

Er zijn handen te kort in de zorg. De handen zijn er, maar zonder identiteitskaart. Mensen zonder papieren zijn mensen. Mensen met dromen en talenten. Hun kinderen lopen hier school, ze kennen het land en ze staan te trappelen om bij te dragen: in de vorm van betaald werk en in de vorm van bijdragen aan onze sociale zekerheid dus. Heel wat mensen die nu geen recht hebben op een wettig verblijf, beschikken over de talenten en de diploma’s om aan de slag te gaan in sectoren die smeken om competente werknemers. In de zorg kan dat meestal na het volgen van een verkort opleidingstraject.

Waarom laat de wet dat niet toe? Waarom leveren we die mensen over aan een malafide circuit van uitbuiting en rechteloosheid?

Met Hart boven Hard namen we deel aan deze actie en zullen we de strijd voor een menswaardig asiel- en migratiebeleid blijven steunen. We kregen onder meer verhaal op DeWereldMorgen en vrt NWS