Ga naar de inhoud

Vandaag was de start van het proces tegen Dries Van Langenhove en 6 andere leden van Schild & Vrienden.

De groep wordt aangeklaagd voor o.a. negationisme en het aanzetten tot discriminatie, en voor racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen.

Omdat we het belangrijk vinden dat de maatschappij aandacht besteedt aan dit proces, en om steun en solidariteit te tonen met alle doelwitten van extreemrechts, namen we deel aan een actie die deze ochtend doorging aan het Rabotpark in Gent. De actie werd georganiseerd door een samenwerkingsverband van het 8-mei-Collectief, çavaria, Een Andere Joodse Stem, ella vzw, Hand in Hand tegen racisme, Hart Boven Hard en Kif Kif, met de steun van de campagne Het Groot Verzet en vele middenveldorganisaties.

Sprekers Emmanuel Stein (Een Andere Joodse Stem), Ellen De Soete (8-Meicoalitie) en Fred Libert (Het Groot Verzet / Hart boven Hard) riepen samen op om een vuist te maken tegen extreemrechts.

Fred Libert sprak namens de campagne Het Groot Verzet: “Laten we ons verzetten tegen deze ideologie die mensen in hokjes duwt, die beschimpt, bespot, vernedert en opstookt. Ik heb genoeg van dat ‘wij’ – ‘zij’ -verhaal.”

Op de eerste zitting van de strafzaak tegen Dries van Langenhove en zes andere beklaagden werd vandaag uitstel gegeven. Dit is het gevolg van een procedure die de benoeming van de rechter voorlegt aan de voorzitter van de rechtbank.

Ondanks het feit dat Van Langenhove via valse informatie de indruk wekt dat het de burgerlijke partijen zijn die door procedurebetwistingen de zaak proberen te rekken, is ondertussen duidelijk dat het Van Langenhove zelf is die er alles aan doet om geen uitspraak ten gronde te bekomen. Tot nog toe werd er door zijn raadsman nog geen enkel inhoudelijk argument geformuleerd in de zaak.

De dag zal komen dat de beschuldigden zich moeten verantwoorden voor hun daden. De middenveldorganisaties blijven deze zaak opvolgen. De laatste weken kwam een golf aan solidariteit op gang. Onze petitie werd al meer dan 3000 keer getekend en onze video kreeg meer 100.000 views op Instagram en Twitter. Het is duidelijk dat er een groot draagvlak is dat blijft groeien tegen het neofacisme van Schild en Vrienden.

Meer info over de actie

Op onze TikTokpagina legt Fred ons uit waarom deze rechtszaak belangrijk is en waarom we actie blijven voeren met Het Groot Verzet.

De actie is ook verschenen in AVS. Bekijk de rapportage hier.