Ga naar de inhoud

“Onze emmer is vol!”

Voor en tijdens de gemeenteraad in Antwerpen voerden we actie tegen het kille asociale beleid van het Antwerpse gemeentebestuur. De opkomst was hartverwarmend.

Zij-aan-zij stonden we: sociaal werk (SWAN), jeugdwerk, cultuur, de zorg, studenten For Future, crisiskabinet kinderopvang en de vakbonden. Want allemaal worden we geraakt. Wij zijn het niet eens met de ‘tijdelijke’ afschaffing van de projectsubsidie voor opstartende kunstenaars, het doodverklaren van het stadsdichterschap en het uitlaten van investeringen in de sociale en culturele sector, met het ontslag van 23 medewerkers in de jeugdsector als gevolg.

Wij geloven dat er wél een alternatief is:
👉 Investeer in jeugdwerk, want kinderen & jongeren zijn de toekomst.
👉 Investeer in cultuur, want cultuur verrijkt onze stad.
👉 Investeer in het middenveld, want onze samenleving verarmt zienderogen.
👉 Investeer in de zorg en in kinderopvang, want 9 is teveel.
👉 👉 👉 Maak politieke keuzes die iedereen aan boord houden! De gemeenteraadsleden kregen een emmer mee met daarop deze duidelijke eisen. Want onze emmer is vol.

De actie haalde meermaals het nieuws: HLNVRT NWSRadio 1Radio 2Gazet van Antwerpen

“Het is ongezien dat elke schepen zomaar op eigen houtje kan beslissen waar er bespaard wordt en waar er wel of niet geïndexeerd wordt, zonder onderling overleg. Dit gaat een gigantische impact hebben, ook op lange termijn. Doorverwijzingen en samenwerkingen tussen verschillende organisaties komen onder druk te staan. Er gaan op deze manier hoe dan ook meer mensen in armoede belanden. Het sociaal veld heeft meer middelen nodig.”

– Mathias Verleyen, coördinator van het Antwerps Platform van Sociale Middenveld Organisaties (APSMO)

“Het woord ‘subsidie’ is besmet geraakt. Niet door onze cultuurstudenten, maar wel door havenbaronnen die miljoenen geld krijgen van de overheden om hun megalomane projecten door te voeren. Subsidies voor cultuur en zorg worden door de stad geframet als weggegooid geld en niet als een investering, zoals ze dat voor landbouw en industrie bijvoorbeeld wel doen.”

– Michael Pas, Acteur