Ga naar de inhoud

Hart boven Hard was present op de betoging tégen het Wetsvoorstel van Quickenborne.

Waarom? Dat legt Nore je klaar en duidelijk uit in deze video.

Een maand geleden werden veertien klimaatactivisten gerechtelijk gearresteerd tijdens een vreedzame actie van Greenpeace in Zeebrugge. Na 48 uur werden ze vrijgelaten, maar vandaag moesten ze voor de rechtbank in Brugge verschijnen. Dit is pure intimidatie en een manier om terecht bezorgde burgers de mond te snoeren.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, werd 7 juni een wetsvoorstel besproken waardoor sommige mensen zelfs verboden kunnen worden om nog te demonstreren. Door deze wet zouden relschoppers die iets verkeerd doen tijdens een actie of een betoging, een demonstratieverbod kunnen krijgen voor drie jaar. Als die dat verbod niet respecteert kan dat zelfs nog verlengd worden naar zes jaar. Als je dus een ruit inslaat tijdens een betoging, wordt je niet alleen gestraft omdat je een ruit hebt ingeslagen, maar wordt ineens je recht op demonstratie ingesnoerd/afgepakt!

Zogezegd gaat de wet enkel over zware ‘relschoppers’ gaan, maar de tekst is zo geschreven dat het veel breder kan worden toegepast. Hierdoor kunnen simpele dingen als een pallet in brand steken tijdens een staking in de winter, een gevel bekladden met afwasbare verf of een vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheidsactie ook al bestraft worden met een betogingsverbod.

En hoe gaan ze dat checken of mensen met een verbod zeker niet aan het betogen zijn? Door meer camera’s in te zetten en controles uit te voeren op demonstraties.

Leven in een democratie betekent niet alleen om de zoveel jaar eens gaan stemmen. Dit wetsvoorstel is dus een regelrechte aanval tegen onze fundamentele recht om te demonstreren. Wij eisen de onmiddellijke intrekking van dit voorstel.

Lees hier en hier de bijhorende nieuwsartikels.

We ondertekenden ook mee de open brief van Greenpeace.