Ga naar de inhoud

“Bevries de prijzen, niet de mensen!”

8 oktober 2022

Hart boven Hard steunde Code Rood vandaag met een eigen actie op onze HARTSLAG-dag (onze ledendag). Zij willen Total op hun verantwoordelijkheid wijzen voor de klimaatontwrichting en het feit dat ze woekerwinsten boeken terwijl burgers in financiĆ«le moeilijkheden geraken. Maar ook andere energiereuzen zijn in hetzelfde bedje ziek en dienen aangesproken te worden. Daarom droegen we, voor de schoorsteen van energiereus luminus, een meterslange sjaal om de overheid duidelijk te maken dat we ons in de kou gelaten voelen en dat het tijd wordt voor een warm energiebeleid dat solidariteit en duurzaamheid verbindt.

Onze eisen:

  • Bevries de winst, niet de mensen! We eisen dat de nationale regering de overwinsten van energieproducenten afroomt en dat dit geld wordt besteed om de energiefactuur van de huishoudens en kleine bedrijven te verlichten en om kwetsbare huishoudens te ondersteunen om hun huizen te isoleren en aan te sluiten op groene energie.
  • De sociale tarieven moeten behouden blijven en trapsgewijs uitgebreid. Nog een te grote groep valt tot nu toe buiten deze maatregel.
  • We willen dat onze overheden een stevig budget voorzien voor de bouw en isolatie van sociale woningen.
  • Er is dringend nood aan een krachtige investering in hernieuwbare, lokaal geproduceerde energie. Dit is goed voor het klimaat, voor onze portemonnee en voor onze energieonafhankelijkheid.
  • Momenteel bepaalt de duurste energiebron de prijs van alle energie. We eisen van de Europese Unie om dit principe stop te zetten.

Eerder deze week publiceerden we vanuit Hart boven Hard een alternatieve septemberverklaring om een sociaalrechtvaardiger en ecologischer energiebeleid te eisen.
Hier vindt u de YouTube-link: https://www.youtube.com/watch?v=ysNCyMNeqAU

De actie kreeg aandacht op Q-music en op Het Laatste Nieuws.