Ga naar de inhoud

Tax Justice Day? Dit jaar hadden we zelfs een hele Tax Justice Week! Want het is meer dan ooit nodig. Wie de berichten zag over de megawinsten van Pfizer die doorgesluisd worden naar belastingparadijs Nederland, weet hoe laat het is. Wie op het nieuws hoort dat in Europa de recessie is ingezet en de schuldenberg torenhoog, voelt de vraag al komen: wie gaat die crisis betalen?

Eerlijke belastingen

Gewone mensen betalen belastingen zoals het hoort. Waarom de grootste bedrijven en de grote fortuinen niet? Met dat geld kunnen we investeren in sociale voorzieningen, cultuur en klimaat. Daarbij zijn de noden in de nasleep van de coronacrisis alleen maar groter geworden. Wij dringen dus aan op rechtvaardige belastingen, ook op de grootste vermogens. Hart boven Hard ondersteunt dan ook volledig deze actieweek.

Campagne-eisen

  • Geen liefdadigheid maar structurele en eerlijke belastingen, om in onze samenleving te investeren.
  • Hef dus eindelijk die vermogensbelasting.
  • Belast alle vormen van inkomsten van natuurlijke personen eerlijk en op een meer progressieve manier, met vrijstelling voor de laagste inkomens.
  • Belast alle internationale financiële transacties aan 0,1%.
  • Voer een minimumtarief van 25% in op de vennootschapsbelasting, in Europa en de hele wereld.
  • Belast de gehele winsten van multinationals en wijs de belastinginkomsten hiervan toe aan de landen waar ze hun economische activiteiten uitoefenen.

Wie, wat, waarom?

Sinds 1999 werken in België, zowel in Vlaanderen als Wallonië 2 netwerken van vakbonden, NGO’s en sociale actiegroepen samen tegen de verwoestende gevolgen van de financiële globalisering en liberalisering.

In Vlaanderen wordt dit netwerk gevormd door FAN (Financieel Actie Netwerk), in Wallonië door RJF (Réseau pour la Justice Fiscale).

We ijveren voor meer fiscale rechtvaardigheid omdat we vaststellen dat overal ter wereld, en ook in België, het vooral de gewone mensen zijn die belastingen betalen. FAN organiseert sociale bewegingen, vakbonden, NGO’s en sociale actiegroepen in een netwerk. In een tijd van globalisering engageert dit netwerk zich voor een sociaal rechtvaardig, democratisch en progressief belastingstelsel. Door te ijveren voor meer fiscale rechtvaardigheid leveren wij een bijdrage aan het algemeen belang.

De leden van FAN zijn: ABVV, ACLVB, ACV, ATTAC VLAANDEREN, BBL, KWB, LBC-NVK, NETWERK VLAANDEREN, OXFAM SOLIDARITEIT, LEF, 11.11.11 en Hart boven Hard.

Lees- en kijkvoer

Brussel – 4 juni 2021

Tax Justice Day – aan de Financietoren – liet de wimpels met de boodschappen voor eerlijke belastingen vrij en vrolijk wapperen. Er was er eentje die ons wel heel erg beviel: #eriswelgeld Kijk even mee tot het einde!