Ga naar de inhoud

Ideeënstrijd

De realiteit is dat we in een superdiverse samenleving leven. Mensen verschillen qua afkomst, taal, cultuur, levensbeschouwing, opleidingsniveau, gender, etniciteit… Samen geeft dat een complexe meervoudigheid. Boeiend en verrijkend, zou je denken. Ware het niet dat (extreem)rechtse stemmen een giftige polarisering voeden, vooral rond etniciteit, cultuur en religie. Maar ook discriminerende beleidsmaatregelen, zoals het voorwaardelijk maken van rechten, normaliseren uitsluiting en verdeeldheid. Ze dienen als ventiel voor de sociale onrust die samenhangt met het groeiende onevenwicht tussen arm en rijk.

Oorlogen, prijsstijgingen, ontslagen, tekort aan betaalbare woningen, problemen in de kinderopvang en de ouderenzorg, asielzoekers op straat… Redenen genoeg om boos en ongerust te zijn. Maar haat en verdeeldheid zullen die problemen niet oplossen. Integendeel. Discriminatie van mensen met een migratieachtergrond vormt het laboratorium voor de afbraak van de sociale verworvenheden van iedereen. Het zijn de aandeelhouders die jobs afpakken, niet de mensen zonder papieren. Het zijn de belastingvoordelen voor multinationals die onze sociale zekerheid afbreken, niet de bevolking van Molenbeek.

Een strijd voor een andere werkelijkheid 

Met extreemrechtse recepten verliezen we allemaal. De aanpak van discriminatie en racisme en van sociale ongelijkheid moet hand in hand gaan. Menswaardig leven is een recht voor iedereen!

Vanuit die overtuiging is Hart boven Hard mede-organisator van het antiracistisch verzet op 21 maart, steunen we eisen die structurele discriminatie wegwerken, houden we nauw contact met organisaties die bouwen aan een inclusieve samenleving… En we doen een extra inspanning om onze maatschappelijke wensen rond ‘superdiversiteit’ beter waar te maken in de beweging zelf. Practice what you preach.

Solidariteit uit zich in ondersteunen van verzet tegen ongelijkheid. De mensen die nu reeds doelwit zijn van het beleid vragen onze steun. We staan zij aan zij om dit beleid te doen keren. De maatschappelijk prioriteiten moeten omgekeerd worden. Niet richting winstgevendheid maar richting solidariteit.

Ben je graag actief betrokken bij deze campagne? Stuur dan een mailtje naar fred@hartbovenhard.be.

Meer lezen?

Bekijk zeker ook de campagnesite van Het Groot Verzet, de nieuwste campagne van Hart boven Hard.

Nieuws over Antiracisme

#PlekBij

Wij steunen de actie #PlekBij, gelanceerd door Refu Interim, om Nicole de Moor aan te manen snel plek bij te maken. Doe jij ook mee?

Meer lezen