Ga naar de inhoud

We wensen iedereen een schitterend en strijdvol 2024. Tijd om even terug te blikken op 2023!

Wat is Het Groot Verzet? Met de verkiezingen in aantocht is het noodzakelijk om te tonen dat wij niét akkoord zijn met de opkomst en normalisering van extreemrechts. Samen met bezorgde burgers, middenveldorganisaties, vakbonden en de cultuursector kwamen we in 2023 meermaals in actie:

 • We vormden begin dit jaar in verschillende steden en gemeenten  menselijke driehoeken hét symbool van verzet.
 • Na de aanstelling van een Vlaams Belang-lid in Raad van Bestuur van de KVS steunde wij de petitie ‘Geen extreemrechts in onze cultuurhuizen‘. 
 • Op 7 mei waren we met Het Groot Verzet en vele lokale groepen aanwezig in Breendonk. We  herdachten hier de verzetsstrijders  die de overwinning op het fascisme mee mogelijk maakte in 1945.  
  Op 8 mei zelf vonden er maar liefst dertig activiteiten plaats in heel het land. Van radioshows tot vredesmarsen. In de avond vonden er culturele programma’s plaats in een tiental cultuurhuizen in Vlaanderen. Vele lokale Hart boven Hard-groepen droegen hun steentje bij.
   
 • In juni voerden mee  actie tegen de wet van Quickenborne  die het demonstratierecht wou inperken. 
 • In september zetten we mee verschillende solidariteitsacties op om de doelwitten van Schild&Vrienden te ondersteunen. 
 • Diezelfde maand kon je ons vinden op ManiFiesta, waar we aan bezoekers vroegen waar zij zich tegen verzetten en hun antwoord in de vorm van een plaktattoo terug gaven.
 • Hoorde je al onze  alternatieve septemberverklaring? Anna Borodikhina schreef een scandeergedicht dat nog vaak gescandeerd zal worden bij Het Groot Verzet-acties.
 • Op 12 november organiseerde het Vlaams Belang in Gent een ‘Migratie-congres in het ICC. Hart boven Hard bracht diezelfde dag onder de vlag van ‘Het Groot Verzet’ burgers samen, om duidelijk te maken dat we ons niet laten verdelen en dat we samen sterker staan dan de haatspraak van Vlaams Belang. 
 • In december liepen we met Het Groot Verzet mee in de  Klimaatmars  en schreven we een  opiniestuk over het gevaar van extreemrechts voor een sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. 


Naast onze nieuwe campagne, blijven de lokale en thematische groepen ijverig bezig. Een kleine greep uit het warms dat onze vrijwilligers uitdroegen:

 • HBH De Kempen organiseerde in april een Iftar; HBH Antwerpen kwam in mei terug creatief op straat voor investeringen in sociaal werk, cultuur, (kinder)zorg en openbare diensten; we organiseerde in mei een solidariteitsactie voor Saamo Denderleeuw nadat de gemeente de samenwerking met hen plots wil stopzetten; HBH Limburg voerde in september mee actie voor openbaar vervoer, HBH Leuven trok in oktober mee de solidariteitsactie voor Palestina; en in december organiseerde HBH Sint-Niklaas mee Defend the Defenders.
 • Move your Money organiseerde in april de ironische F*ck the future-awards, waarbij Steven Vromman, De Low Impact Man, de prijs uitreikte aan BNP Paribas voor meest klimaatonvriendelijke bank. Wordt 2024 het jaar dat jij je geld uit de olie haalt?
 • Ook het thema ‘woonrecht’ bleef op onze agenda: we waren present op de Housing Action Day (25 maart), gingen met mensen in gesprek op de Gentse Feesten in de caravaan van de Woonzaak en organiseerde in november nog samen met Saamo Antwerpen ‘Forum Humane Stad Talk #3: Sociale Stad’ in De Studio. Herbeluister de avond via deze podcast!
 • Last but not least: de werkgroep Zorg om Zorg organiseerde op 1 april een Burgerdialoog over psychische zorg. De inzichten van deze dag vertaalden ze naar een visietekst die ze tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid (1 en 10 oktober) deelden. Meer dan 550 mensen ondertekenden deze visietekst!

Geweldig, want alleen samen kunnen we het ware gezicht van extreemrechts ontmaskeren en verbindende alternatieven naar voren brengen. Laat ons weten op welke creatieve ideeën je broedt, help ons op sociale media door mee posts te maken en te delen of doe mee met de volgende actie. Alle input is welkom, van denkers, dromers en doeners.

Meld je hier aan!